Menu Sluit
EN

Robert Fruinstraat – Souterrain (Middelland)

Open Call Souterrain van Het Archief

In Het Archief ontwikkelt SKAR het souterrain als een open ruimte, een ateliertuin met basic faciliteiten voor startende, (net) afgestudeerde jonge makers, die hun eerste stappen als professional in de creatieve sector zetten.

Komen de muren thuis te veel op je af of heb je behoefte om op een plek samen met andere jonge makers te werken? Om contact te hebben, elkaar te inspireren of als startend collectief aan de slag te gaan? Dan is een plek in het souterrain van Het Archief wellicht iets voor jou.

Het Archief is een creatieve broedplaats in het voormalig archief van de Gemeente Rotterdam, gelegen op 1.5 km van Rotterdam Centraal Station. Het gebouw wordt door SKAR in samenwerking met Root Foundation ontwikkeld tot een ateliergebouw met een open karakter. Naast verschillende atelierruimtes voor kunstenaarscollectieven, ontwerpers, architecten en cultuurmakers biedt de locatie ook ruimte aan verschillende samenwerkingsverbanden, tentoonstellingen, kleinschalige evenementen en verdiepende programma’s.

Het gebouw, een modern ontwerp van gemeentearchitect André van Stekelenburg, is beeldbepalend en bijzonder. Van binnen een strak grid van kolommen, smalle ramen en een laag plafond van max. 2.30 meter, want meer was er niet nodig voor een archieffunctie. In de buitenruimte een omgevingskunstwerk van kunstenaar Peter Struycken, bestaand uit een ontwerp uit 1969 van zwart/witte lijnen en vlakken op de bestrating, het hekwerk, de gevels en de schutting.

Het souterrain is een superbasic, tikje hardcore atelierruimte met een vrij laag (industrieel) plafond, maar te huur voor een basic prijs!

Er kunnen een flink aantal organische werkplekken gecreëerd worden rondom het kolomgrid van de ruimte. Het is wel van belang dat je redelijk schoon en geluidarm werkt om anderen niet te storen. Met een aantal emmers witte verf kan deze ruimte een flinke upgrade krijgen, een mooi voorbeeld daarvan kun je zien als je het pand bezoekt.

Laat ons snel weten of je interesse hebt! In overleg met elkaar bespreken we de mogelijkheden en beste indeling van de ruimte.