Menu Close
NL

Verduurzaming van SKAR Ateliers:

Samen Werken aan Duurzame Oplossingen

Om de ateliers van SKAR in de toekomst betaalbaar te houden, is verduurzaming van de gebouwen een flinke uitdaging. Met adviezen van architectenbureau Superuse helpt SKAR haar huurders op weg. Roeland Beijderwellen, die een atelier in de Ruilstraat huurt, ging alvast aan de slag.

Pilotpand

Het pand in de Ruilstraat is één van de twee gebouwen die architectenbureau Superuse als pilot gebruikt om de toekomstige verduurzamingsplannen van SKAR in kaart te brengen en te testen. Beeldend kunstenaar en houtbewerker Roeland Beijderwellen huurt er sinds 2009 een atelier van 33m2, met entresol. Zo’n vier dagen per week is hij in zijn werkruimte te vinden dat vol staat met hout, in alle soorten en maten. “Ik maak schilderijen, maar zet ook lijsten in elkaar en knap kleine meubels op”, vertelt Roeland. “Daarnaast begeleid ik mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking in een activiteitencentrum. Hier kan ik mooi mijn werk voorbereiden.”

 

Zelf aan de slag

Na een informatieochtend in de Ruilstraat in december 2023 werden de plannen van Superuse door SKAR gepresenteerd. Samen met andere huurders van het pand stak Roeland de koppen bij elkaar om te kijken waar zij zelf alvast iets aan hun werkruimte konden verbeteren. Roeland: “Ik ben groot voorstander van de verduurzamingsplannen. Gas wordt peperduur en schaars, dus moeten we iets doen. Alles wat je zelf kunt bijdragen aan minder verbruik is goed.” In zijn atelier zet hij bijvoorbeeld de verwarming nog amper aan. “Het hele jaar door maak ik gebruik van onze tuin, want vaak is het buiten warmer dan binnen. Daar zet ik er wat schragen neer en ga aan het werk.” Roelands atelier heeft grote ramen en een hoog plafond. Omdat hij weinig stookt, kan het er behoorlijk fris zijn. Daar is veel winst te behalen, meent hij. “Ik ben best handig en heb in mijn werkruimte allerlei materiaal voorhanden. Dus heb ik zelf een tochtstrip gemaakt voor onder de deur. Die heb ik ook meteen aangebracht bij de voor- en achterdeur van het pand.”

 

HR-folie en isolatiemateriaal

In een aantal ruimtes hebben de huurders van de Ruilstraat gezamenlijk HR-folie op de ramen aangebracht dat door SKAR werd geleverd. “We hebben alles zelf opgemeten en geplaatst. Ik was tijdelijk ‘assistent HR-folie’, dus heb ik er een handigheid in ontwikkeld.” Het is een tijdelijke oplossing, want in de toekomst zal Superuse werken met voorzetramen en plisségordijnen om tocht en kou van ramen tegen te gaan. Na een rondje door het pand heeft Roeland ook de cv-leidingen – de aorta van het centrale verwarmingssysteem – in de gemeenschappelijke ruimtes, de zolder, kelder en op de gang ingepakt met isolatiemateriaal. “Als de ketel aanslaat worden de leidingen wel zestig graden en stralen ze veel warme uit, ook in onverwarmde ruimtes. Door de leidingen in te inpakken gaat er minder warmte verloren en hoeft de ketel minder hard te werken. In de ‘bewoonde’ ruimtes wordt het hierdoor warmer.”

 

Tips voor huurders

In zijn atelier wil Roeland nog radiatorfolie plaatsen en de ruimte opdelen door een gordijn, waardoor hij warmere en koudere zones in de ruimte kan creëren. “Dit soort aanpassingen zijn in mijn ruimte makkelijk te doen. Maar mensen met een ander soort atelier lopen tegen andere uitdagingen aan. Veel is overal toepasbaar, maar voor een deel is het absoluut maatwerk.” Tips om zelf te verduurzamen heeft Roeland genoeg. “Loop samen eens een rondje door het pand en bekijk waar je zelf kleine aanpassingen kunt doen. Zoals het dichtdraaien van radiatoren die onnodig aan staan. Bepaal waar je tochtstrips kunt plaatsen, dicht naden en kieren en kijk waar je een gordijn of lamellen kunt opgehangen om ruimtes op te delen en zo afzonderlijk kunt verwarmen.” Wacht niet te veel af maar neem vooral zelf het initiatief, adviseert Roeland. SKAR en Superuse geven je hiervoor het nodige advies. “We hebben hier onderling een goede band en overleggen regelmatig over het pand en de tuin. In de groepsapp melden we lekkages, of stellen huishoudelijke vragen. Ook voor dit project kun je op deze manier makkelijk communiceren, taken verdelen en ideeën uitwisselen.”