Menu Sluit
EN

De HBS

het podium voor een nieuwe generatie van makers

In het hart van Rotterdam aan de ’s Gravendijkwal ligt een monumentaal schoolgebouw. Van 1906 tot 1957 bood het pand onderdak aan de HBS, de hogere burgerschool. Veel van de originele gebouwdetails zijn nog zichtbaar in het pand. Het zwart-wit betegelde toegangsportaal, de ruime entreehal met stenen bordestrap, de brede gangen, het veelkleurige glas-in-lood, de hoge plafonds, geornamenteerde lambrisering, oude schoolramen en ruime lokalen herinneren aan een bijzonder verleden.

Tot een een kleine tien jaar geleden gebruikten kunstenaars een deel van het gebouw als atelier. Daarna zou het ontwikkeld worden, maar dat liep anders. In overleg met de gemeente ontwikkelden SKAR, Dansateliers (dat er nog steeds haar thuisbasis heeft) en GROUNDS een plan om van de voormalige school een nieuwe broedplaats voor de performative arts te maken. Als kwartiermaker bij SKAR bouw ik samen met de initiatiefnemers aan deze nieuwe community.

Het HBS gebouw biedt ruimte aan een nieuwe generatie makers op het gebied van de podiumkunsten, met muziek en dans als vertrekpunt. Makers met verschillende achtergronden en met als gemene deler een open en onderzoekende houding, bieden we een professionele omgeving. De community richt zich met name op makers die het stadium van ‘talent’ voorbij zijn. In Rotterdam wordt veel geïnvesteerd in talentontwikkeling, maar bij een gebrek aan mogelijkheden trekt een deel van deze makers vervolgens weg. De HBS biedt ruimte en een stimulerende atmosfeer om jezelf verder te ontwikkelen, om je te verbinden, iets van elkaar op te steken en nieuwe samenwerkingen aan te gaan.

Momenteel wordt er hard gewerkt om het monumentale schoolgebouw geschikt te maken voor gebruik. De voormalige dansstudio van Conny Janssen Danst wordt een tijdelijk muziekpodium voor maximaal 100 personen. Daarnaast komen er twee grote repetitieruimtes; eén voor versterkte en eén voor akoestische muziek. Ook de vroegere dansstudio van Dansateliers op de 2e verdieping kan je straks via het online reserveringssysteem SKAR SPACE huren. Op de lange termijn, na 2022, is het plan op de begane grond van het gebouw volwaardige muziek-en danspodia te realiseren met ondersteunende horeca.

Helaas zal het, gezien de corona-maatregelen, nog even duren voordat we elkaar in de HBS kunnen ontmoeten. Maar achter de schermen wordt hard gewerkt aan creatieve oplossingen en alternatieven. Daarover later meer! Ben je een danser, artiest, muzikant of creatief professional binnen de performative arts en zoek je een inspirerende werkplek? Wil je graag meebouwen aan de community? Wil je een keer komen kijken met behoud van 1,5 meter afstand? Neem dan contact op via myrte@skar-ateliers.nl. Ik vertel je er graag meer over!