Menu Sluit
EN

Wat is nog betaalbaar?

Ik krijg een steeds ongemakkelijker gevoel als ik de berichten lees over de huizenprijzen. Dat koopwoningen in deze stad steeds aantrekkelijker worden en daarmee steeds duurder, dat wisten we al. Maar berichten over huurprijzen zijn ook niet mals. In Rotterdam stijgen ze, na Amsterdam, het hardst. Het komt nogal eens voor dat nieuwe huurders meer dan 8% meer betalen dan de vorige huurder. De kosten om te wonen stijgen sneller dan de inflatie, maar meer nog, sneller dan wat mensen verdienen.

Nu hebben we bij SKAR sinds drie jaar de SKAR-norm. We hebben toen gezegd: voor standaard ateliers moet je niet meer dan € 50 per vierkante meter per jaar (nog geen € 5 per maand!) hoeven te betalen. Die prijs verhogen we niet, maar we ontkomen er niet aan dat hij de inflatie volgt. Dat wel. We hebben toen ook gezegd, we houden dat in ieder geval vier jaar vol, en we kunnen nu zeggen dat we dat ook de volgende vier jaar willen doen. Zo hou je in ieder geval de huur voor kunstenaars en creatieven betaalbaar. En we doen dat voor heel Rotterdam: sommige panden zijn duurder voor SKAR, andere goedkoper, maar door het gemiddelde te nemen komen we tot nu toe aardig uit. Noem het een vorm van solidariteit in de huur. Het maakt dan niet meer uit waar je toevallig beland bent, die norm blijft bestaan.

Maar naast de huur zijn er nog meer kosten, en met name die van energie stijgen sneller dan de inflatie. En daarbij zie je dat het wèl uitmaakt waar je zit, zeker in de oude panden van SKAR. Zit je op een verdieping dan hoef je je geen zorgen te maken over koude voeten, de onderbuur stookt wel. En zit je op een hoek dan zal je altijd meer moeten betalen dan degene die ergens in het midden zit. Het punt hierbij is, dat je nauwelijks keus hebt waar je komt te zitten, zeker omdat ateliers nog steeds schaars zijn.

Zou het tijd zijn voor een SKAR-norm in gas en licht? Zodat ook dat afhangt van hoe groot je werkplek is, in plaats van hoeveel je kan meegenieten van de buren? Dan zouden we niet alleen in de huur, maar in alle kosten die je maakt voor je atelier solidariteit krijgen. Of gaat dan iedereen juist veel meer verbruiken, omdat je dat toch niet direct merkt?