bekijk deze e-mail in je browser

Over klussen, oproepen en opdrachten

Het lijkt erop dat langzaam, heel langzaam, de wereld weer gaat draaien. Het eerste biertje op het terras smaakte heerlijk en het mondkapje begint te wennen. Toch zijn we er nog lang niet. Ik zie, dat is verheugend, dat er diverse denktanks aan het ontstaan zijn over hoe we na Corona verder moeten. Dat gaat dan vaak over de hele stad. Waar ik graag aan zou willen werken is hoe kunstenaars/creatieven weer kunnen gaan verdienen. En, hoe we zo snel mogelijk tot actie kunnen overgaan. Denken is goed, maar doen moet ook, liefst tegelijkertijd.

Een van de ideeën die alvast bestaat is de oproep vanuit ons ateliergebouw in de Oranjeboomstraat, the Orange tree art-project. Sowieso een mooi idee, en juist in deze tijd een heel welkom idee.

De gemeente is, dat is ook goed om te melden, ervan doordrongen dat kunstenaars/creatieven werkplekken nodig hebben. Deze zomer krijgen we twee plekken erbij, een in de Robert Fruinstraat (tegenover het Wilde Weten) en een aan de Mathenesserdijk, de plek waar tot voor kort Theater Babel zat. Maar ook anderen helpen ons: Het Industriegebouw heeft ons aan de Veldkersweg een gebouw voor 10 jaar ter beschikking gesteld. We zijn met verschillende initiatieven in gesprek om aan deze panden een invulling te geven. Wat helpt, is dat we nu ook kunnen aantonen dat het economisch zinvol is om een ateliergebouw in de buurt te hebben.

De klussen kunnen gaan beginnen. We gaan in de week van 23 juni met de eerste klus van start, de andere volgen snel. En, goed om te weten, er is nog ruimte om je aan te melden. Doe dat liever dan dat je het betalen van de huur uitstelt.

Ten slotte, weer terug naar dat doen, heb je ideeën over hoe we de economie voor kunstenaars/creatieven weer draaiende kunnen krijgen (en hopelijk nog wat steviger dan in het verleden), stuur ze door, ze zijn meer dan welkom.

Olof van de Wal

click here for english (generated through weglot)

lees meer

Wat is een atelier waard?

Wat is de waarde van een atelier? Natuurlijk, voor de kunstenaar die er werkt is het atelier onschatbaar, het is immers een van de randvoorwaarden voor het maken van werk. En voor de creatieve stad is het atelier onmisbaar, omdat daar de creativiteit vaak ontkiemt. Maar in een stad die groeit, zoals Rotterdam, zien we…

lees meer

Open oproep

Het voormalige depot van het Stadsarchief aan de Robert Fruinstraat nr 52 wordt door SKAR ontwikkeld tot een ateliergebouw met open karakter. We doen dat samen met Root Foundation. Naast verschillende atelierruimtes voor kunstenaarscollectieven en samenwerkingsverbanden zal de locatie ook ruimte bieden aan tentoonstellingen, kleinschalige evenementen en verdiepende programma’s. Een leidend thema hierin zal de…

lees meer

The orange tree-art project: oproep

TOT-DE TUIN IN TIJD De kersverse stichting The Orange Tree [TOT] nodigt Rotterdamse kunstenaars uit een schetsontwerp in te dienen voor een site-specific circulair kunstwerk rond het thema De Tuin in Tijd. De Stichting biedt voor de uitvoering van het ontwerp ca 270 m2 tuin met daarbij een bakstenen muur van circa 15×4 meter. Deze…

lees meer

Documentaire: ruimtemakers voor de kunst

“Als een stad geen ruimte biedt aan kunstenaars, dan is dat een dode stad.” Met deze quote van Zafer Yurdakul (Urban Resort, Amsterdam) opent de film Ruimtemakers voor de Kunst. In het hele land maken organisaties zich hard om betaalbare creatieve werkruimtes voor de lange termijn te behouden door samen te werken met gemeentes, vastgoedpartijen en makers. In opdracht van het landelijk netwerk van atelierorganisaties, dat al 25 jaar bestaat, reisden filmmaker Marjolein van Alfen en haar team het land door en zochten zij naar de mooiste verhalen over creatieve plekken. Ook bij SKAR.

lees meer

in de HBS: Livestream concert Doelenensemble

Donderdag 11 juni | livestream | 20:15
Floris Onstwedder, trompet; Maarten van Veen, piano

Maarten van Veen: “Wij zijn heel erg blij dat we ons eerste concert kunnen presenteren. In onze nieuwe locatie – het HBS gebouw in Rotterdam – op 11 juni om 20:15 gaan we livestreamen! We hebben de afgelopen maanden niet stil gezeten en alles staat klaar in onze studio om prachtige livestream concerten te maken. De Concertzender is present om het geluid op te nemen, om al dit moois via internet bij u in de woonkamer te brengen.
Donderdagavond wordt een prachtig programma met o.a. de sonate van Hindemith, Vocalise en forme de Habanera van Ravel, Soledad van Oscher en pianosolo werk van Hendrik Andriessen.”

lees meer

BEZOEKADRES
Groothandelsgebouw
Zevende verdieping - C7.076
Stationsplein 45 - Rotterdam

POSTADRES
Postbus 1995
3000 BZ Rotterdam

TELEFOON
010 - 4127828 
(ma t/m vr - 9.00 tot 17.00)

FAX
010 - 4141511

Wil je veranderen hoe je deze e-mails ontvangt?
update je voorkeuren or schrijf je uit