Menu Sluit
EN

Over emergency suits en onze graduate service

blog 14 april 2020

Het afgelopen jaar fietste ik bijna iedere dag naar De Wasserij, een plek waar ik samen met SKAR bouw aan een community van innovatieve mode-ondernemers. Vanwege de Covid-19 situatie werk ik nu vooral vanuit huis. Ik heb genoeg rust en ruimte, maar toch is het niet altijd even makkelijk. Net als de andere leden van de community mis ik de energie die ontstaat door het samenzijn en samenwerken in ons gebouw. Ook voel ik me soms machteloos en wilde ik dat ik meer kon doen. Maar toch houd ik de moed erin, want: corona does not kill creativity. We vinden als community allerlei manieren om iets te betekenen voor elkaar en voor anderen. In deze nieuwsbrief deel ik met trots een aantal initiatieven dat de afgelopen tijd ontstond in De Wasserij.

Emergency suits
In de studio van AnoukxVera wordt momenteel gewerkt aan onderzoek. Het ontwerpduo kan op veilige afstand van elkaar doorwerken, omdat de studio bestaat uit twee aparte ruimtes. Anouk en Vera maakten vorig jaar deel uit van het onderzoeksproject Taskforce Fashion en startte daarin een onderzoek naar de rol van mode en textiel ten tijde van noodsituaties. Ze ontdekten dat er, als het gaat om de inhoud van noodpakketten, weinig aandacht is voor de rol van kleding. Dit onderzoek werd de afgelopen weken ineens relevanter dan ooit en de ontwerpers zetten het daarom nu actief voort. Op hun Instagram kun je de bevindingen volgen.

Naaien met Lidewij
Verderop, in de studio van Lidewij van Twillert, ratelt een naaimachine. Ze is druk met een nieuw samenwerkingsproject dat dit najaar plaatsvindt, maar heeft ook een nieuw initiatief opgezet: Naaien met Lidewij. In deze vlogsdeelt ze haar kennis en laat ze zien hoe je zelf kleding kan maken. Les 1: een holografisch badpak, dat hopelijk nog gebruikt kan worden gedurende de Indian summer van 2020. Op Lidewij’s website koop je starterspakketten met patronen en stof om zelf thuis aan de slag te gaan.

Makerslab Graduate Service
In het Makerslab van De Wasserij signaleerde onze coördinator Tiemen de afgelopen weken onrust onder mode-afstudeerders. In juni moeten zij hun afstudeercollecties afronden, maar momenteel zijn de schoolgebouwen, en dus ook de werkplaatsen, dicht. Het Makerslab in De Wasserij is voorlopig open, onder strikte gebruiksregels en met een beperkt aantal gebruikers tegelijk. Om afstudeerders te helpen werkt het Makerslab samen met verschillende opleidingen en bieden we hulp op maat aan. De eerste afstudeerders hebben zich reeds gemeld. Ben of ken jij ook iemand die gebaat is bij onze hulp? Neem dan contact op via lab@dewasserij.cc!

#Supportyourlocals
De Covid-19 crisis biedt natuurlijk een uitgelezen kans om lokale ontwerpers te steunen. Zij hebben het nu harder nodig dan ooit. Moniek en Sacha, oprichters van an.nur en makers van baby essentials, merken dat mensen hun goed weten te vinden voor een persoonlijk cadeau. Nu bezoek niet mogelijk is sturen ze graag iets bijzonders naar hun pasgeboren neefje, nichtje, kleinkind of vrienden. De productie van an.nur, die ook deels in Portugal wordt gemaakt, kan door de huidige situatie minder snel worden geleverd. Hiermee groeit de noodzaak om hun gehele productie lokaal te organiseren. an.nur kijkt nu met een aantal mede-residents uit de Wasserij of zij samen een productielijn kunnen opzetten. Hiermee kunnen zij blijven voorzien in de vraag en ontstaat er tegelijkertijd werk voor collega’s die tijdelijk minder opdrachten hebben.

Wil jij investeren in producten van lokale mode-ondernemers? Kijk op www.dewasserij.cc voor een overzicht van onze getalenteerde makers en ontwerpers. Of volg onze Instagram pagina, waar we doorlopend initiatieven uit onze community delen. Heb je andere ideeën om onze community te steunen? Neem dan contact met ons op via info@dewasserij.cc.

Warme groeten en stay safe!

Esther Muñoz Grootveld
Programmamanager De Wasserij