Menu Sluit
EN

The orange tree-art project: oproep

site specific werk voor De Oranjeboomstraat

TOT-DE TUIN IN TIJD

De kersverse stichting The Orange Tree [TOT] nodigt Rotterdamse kunstenaars uit een schetsontwerp in te dienen voor een site-specific circulair kunstwerk rond het thema De Tuin in Tijd.
De Stichting biedt voor de uitvoering van het ontwerp ca 270 m2 tuin met daarbij een bakstenen muur van circa 15×4 meter. Deze locaties zijn naar eigen idee te gebruiken. In deze tuin zal het geselecteerde ontwerp haar plaats krijgen; van opbouw tot verval.
Normaliter wordt de tuin tijdens het maakproces op gezette tijden opengesteld voor publiek. Een publiek dat uitgenodigd wordt deel te nemen aan evenementen rond het kunstwerk.
Aangezien deze opdracht ten tijde van COVID-19 zal worden gerealiseerd, zijn wij gebonden aan de daarbij bekende restricties. Daarom hebben we naast de beeldend kunstenaar, een filmmaker uitgenodigd het maakproces te volgen door middel van opnames die op social media geplaatst zullen worden.

Wij zoeken dus een site-specific circulair kunstwerk.
Een kunstwerk/ingreep, dat naast haar kunst-inhoudelijke kwaliteit, een letterlijk oplossend, dus tijdelijk vermogen heeft. Organische materialen zien wij hier als mogelijkheid, maar we laten ons graag verrassen.

Locatie: De tuin van het atelierpand op Rotterdam Zuid, eigendom van SKAR.
Adres: Oranjeboomstraat 109

Data:
-1 juli deadline voor schetsideeën, toelichting (max 1 A4), draaiboek voor activiteiten en korte CV (max 2 A4), een portfolio (pdf) met betrekking tot deze oproep (5 afbeeldingen) of een verwijzing naar je website. Stuur je materiaal in een zip file of via we-transfer, in een pdf (max 10MB) naar: tot@lasloplanet.org
-15 juli bekendmaking van de geselecteerde kunstenaar(s) en begin overleg tussen de kunstenaar(s) en vertegenwoordigers van TOT
-vanaf 20 juli tot 8 augustus inrichting werkruimte in de tuin
-van 16 aug t/m 31 dec 2020 mogelijke werkperiode van de kunstenaar

Honorarium: 1500,- exclusief btw, inclusief materiaal, reis en transportkosten

Het proces wordt in tien korte filmopnames vastgelegd, vanaf de beginfase tot aan het verval van het kunstwerk. Van de kunstenaar wordt medewerking verwacht in de vorm van afspraken met betrekking tot het maken van de opnames, korte interviews en toelichting van het werk naar een groter publiek. De planning van de opnames met interviews wordt tijdig en in overleg met de kunstenaar[s] ingevuld.

Vragen en eventueel verzoek om de tuin te bezoeken: tot@lasloplanet.org

Stichting The Orange Tree (TOT) zet zich in voor beeldend kunstenaars om hen een tijdelijke werkplek te bieden en om zo samen met andere kunstenaars en professionals producties te kunnen uitvoeren. Hiermee draagt de Stichting bij aan de ontwikkeling van het kunstenaarschap in algemene zin en het kunstenaarschap in Rotterdam in het bijzonder.
De Stichting wil met presentaties van de producties een verbinding maken met een belangstellend publiek en ziet daarbij een maatschappelijke noodzaak van een verbinding tussen de Stichting en de bewoners van Rotterdam. Met nadruk wil TOT stellen dat de kunst niet als instrument wordt ingezet om een ontmoeting tot stand te brengen. TOT waardeert de kunst omwille van de kunst, om haar artistieke waarde.
Een TOT project heeft altijd een tijdelijk karakter met als eindresultaat een tentoonstelling, expositie, evenement of product.
voor aanvullende informatie en foto’s, zie onze Facebook pagina
Deze opdracht is mede mogelijk door Kunst en Kultuur in de Gebieden, Rotterdam Zuid en de support van SKAR